Балкански блесок

На АП „Криволак“ изведена досега најголема воена вежба со боева муниција во рамки на „Балкански Блесок 2010“На АП „Криволак“ изведена досега најголема воена вежба со боева муниција во рамки на „Балкански Блесок 2010“На АП „Криволак“ изведена досега најголема воена вежба со боева муниција во рамки на „Балкански Блесок 2010“

На АП „Криволак“ изведена досега најголема воена вежба со боева муниција во рамки на „Балкански Блесок 2010“

На армискиот полигон „Криволак“ во рамки на вежбата „Балкански Блесок 2010“ денеска се одржа Денот за високи гости, при што беше изведена тактичка вежба со бојно гаѓање „засилен механизиран пешадиски баталјон во напад“. На вежбата покрај механизираниот пешадиски баталјон од составот на првата механизирана пешадиска бригада, учествуваше и борбениот хеликоптерски сквадрон (Ми-24) од составот на […]

Распоредување и оценување на декларираниот среден пешадиски баталјонРаспоредување и оценување на декларираниот среден пешадиски баталјонРаспоредување и оценување на декларираниот среден пешадиски баталјон

Распоредување и оценување на декларираниот среден пешадиски баталјон

Денес, во раните утрински часови, декларираниот средниот пешадиски баталјон (спбн) успешно изведе марш од касарната „Јане Сандански“ во Штип до армискиот полигон (АП) „Криволак“ со што вежбата „Балкански Блесок 2010“, влезе во завршна фаза. Маршот, ,,скорпиите“ од 1. механизирана пешадиска бригада (мпбр) го изведоа со формирање на конвој од над 120 моторни возила, како една […]

Ден за високи гости на ,,Балкански Блесок 2010“Ден за високи гости на ,,Балкански Блесок 2010“Ден за високи гости на ,,Балкански Блесок 2010“

Ден за високи гости на ,,Балкански Блесок 2010“

Утре, (2-ри ноември 2010 година) со почеток во 11,00 часот на армискиот полигон (АП) ,,Криволак“ на Денот за високи гости, во рамките на вежбата ,,Балкански Блесок 2010“ ќе се изведе тактичка вежба со бојно гаѓање ,,засилен механизиран пешадиски баталјон во напад“. На вежбата покрај механизираниот пешадиски баталјон од составот на 1. механизирана пешадиска бригада, ќе […]

Почна оценувањето на средниот пешадиски баталјон и хеликоптерскиот детачментПочна оценувањето на средниот пешадиски баталјон и хеликоптерскиот детачментПочна оценувањето на средниот пешадиски баталјон и хеликоптерскиот детачмент

Почна оценувањето на средниот пешадиски баталјон и хеликоптерскиот детачмент

Од денес, започнува оценувањето на средниот пешадиски баталјон (спбн) и хеликоптерскиот детачмент, со што вежбата „Балкански Блесок 2010“ влегува во завршна фаза. Како што е познато, декларираниот спбн се наоѓа во формацискиот состав на 1. механизирана пешадиска бригада (мпбр), а хеликоптерскиот детачмент е во составот на воздухопловниот ВИНГ на АРМ. Претпладнево, оценувањето на двете единици […]

Четата на Воена Полиција успешно ги изврши првите задачи на ,,Балкански Блесок 2010“Четата на Воена Полиција успешно ги изврши првите задачи на ,,Балкански Блесок 2010“Четата на Воена Полиција успешно ги изврши првите задачи на ,,Балкански Блесок 2010“

Четата на Воена Полиција успешно ги изврши првите задачи на ,,Балкански Блесок 2010“

Синоќа, во рамките на вежбата ,,Балкански Блесок 2010“ четата на Воена Полиција (чВП) успешно изврши марш од касарната ,,Илинден“ во Скопје кон логорската просторија на армискиот полигон (АП) ,,Криволак“. Во текот на маршот во раните утрински часови четата се соочи со првиот инцидент – блокада на патот, кој беше успешно решен со употреба на стандардни […]

Започна оценувањето на декларираната чета на Воена ПолицијаЗапочна оценувањето на декларираната чета на Воена ПолицијаЗапочна оценувањето на декларираната чета на Воена Полиција

Започна оценувањето на декларираната чета на Воена Полиција

Денес, 28 октомври 2010 година, вежбата „Балкански Блесок 2010“ продолжува со оценувањето на декларираната чета на Воена Полиција (ВП) кое започна во касарната „Илинден“ во Скопје. Четата на Воена полиција се наоѓа во формацискиот состав на баталјонот на Воена Полиција и ќе се оценува по методологијата за оценување согласно OCC концептот на НАТО, а на […]

Заврши оценувањето на четата за длабинско набљудувањеЗаврши оценувањето на четата за длабинско набљудувањеЗаврши оценувањето на четата за длабинско набљудување

Заврши оценувањето на четата за длабинско набљудување

Синоќа, во рамките на активностите од вежбата ,,Балкански Блесок 2010“ четата за длабинско набљудување (чДН) со поголемиот дел од силите, успешно извши инфилтрација по воздушен пат на армискиот полигон ,,Крилолак“, со цел да се овозможи извршување на задачи во ,,непријателската“ територија. Оваа исклучително сложена активност која се одвиваше во ноќни услови, беше изведена заедно со […]

Четата за длабинско набљудување успешно изведе марш и распоредувањеЧетата за длабинско набљудување успешно изведе марш и распоредувањеЧетата за длабинско набљудување успешно изведе марш и распоредување

Четата за длабинско набљудување успешно изведе марш и распоредување

Вчера, 25 октомври 2010 година, согласно планот за изведување на вежбата „Балкански Блесок 2010“, во доцните вечерни часови четата за длабинско набљудување (чДН) успешно го изведе маршот од касарната „Илинден“ во Скопје до центарот за обука (ЦО) ,,Пепелиште“. На маршот му претходеше првиот дел од оценувањето на четата, со кој беше утврдена опременоста на единицата, […]

Почеток на оценувањето на четата за длабинско набљудувањеПочеток на оценувањето на четата за длабинско набљудувањеПочеток на оценувањето на четата за длабинско набљудување

Почеток на оценувањето на четата за длабинско набљудување

Денес, 25 октомври 2010 година, во рамки на вежбата „Балкански Блесок 2010“, во касарната „Илинден“ во Скопје, започна оценувањето на четата за длабинско набљудување (чДН) која е од составот на полкот за специјални операции (пСО) на АРМ. Оценувањето на чДН се реализира согласно OCC концептот за оценување, при што на вежбата е предвидено со оваа […]

Отворање на „Балкански Блесок 2010“Отворање на „Балкански Блесок 2010“Отворање на „Балкански Блесок 2010“

Отворање на „Балкански Блесок 2010“

Денес, 24 октомври 2010 година, во Центарот за обука (ЦО) ,,Пепелиште“ свечено е отворена воената вежба „Балкански Блесок 2010“. На чинот на свеченото отварање пред штабот на вежбата и дел од персоналот за поддршка се обрати директорот на вежбата полковник Митре Стојанов кој истакна дека вежбата „Балкански Блесок 2010“ претставува континуитет на досега успешно изведените […]