Здружен отпор

Приказ на интероперабилност и координираност: ден на високи гости на вежбата „Здружен отпор 13“Demonstrim i ndërveprimit dhe koordinimit: Dita për Vizitorë të Shquar  në stërvitjen „Rezistencë e Përbashkët 13"

Приказ на интероперабилност и координираност: ден на високи гости на вежбата „Здружен отпор 13“

Со симулиран пожар, спасување на повредените од опожарената зграда, гаснење на пожарот и укажување на прва помош, беше одбележан денешниот Ден на високи гости во Центарот за обука „Пепелиште“, со што се реализираше и финалниот ден од меѓународната вежба „Здружен отпор 13“. Во рамки на посетата на вежбата, министерот за одбрана на Република Македонија, Талат […]

Демонстрирање на терен на интероперабилноста помеѓу АРМ и цивилните структури, САД и земјите од регионот во процесот за справување со природни катастрофи Demonstrim në terren i ndërveprueshmërisë midis ARM dhe strukturave civile, SHBA dhe vendeve nga rajoni në procesin e ballafaqimit me fatkeqësitë natyrore

Демонстрирање на терен на интероперабилноста помеѓу АРМ и цивилните структури, САД и земјите од регионот во процесот за справување со природни катастрофи

Денес, 4-ти јуни, започна реализацијата на практичнот дел од меѓународната вежба „Здружен отпор 13“ . Согласно сценариото на вежбата се симулира земјотрес каде се очекува да биде демонстрирана интероперабилноста помеѓу армијата и цивилните институции од Република Македонија како и армиите на САД и земјите од регионот во справување со последиците кои произлегуваат од него како […]

Лесната маневарска болница ќе започне со процесот на самооценување НИВО 1Spitali për Manovrime të Lehta do të fillojë me procesin e vetëvlerësimit nga NIVELI 1

Лесната маневарска болница ќе започне со процесот на самооценување НИВО 1

Денес, 3 јуни, во Центарот за обука „Пепелиште“, во рамките на меѓународната вежба „Здружен отпор 13“ ќе започне процесот на самооценување ниво 1 на Леснaта маневарска болница. Според Концептот за оперативна способност ќе се оценува интероперативноста на болницата што е главен предуслов за спроведување на следните нивоа на оценувања, согласно овој концепт. Самооценувањето – ниво […]

Заврши теоретскиот дел од меѓународната вежба „Здружен отпор 13“Mbaron pjesa teorike nga stërvitja ndërkombëtare ,,Rezistencë e Përbashkët 13”,

Заврши теоретскиот дел од меѓународната вежба „Здружен отпор 13“

Денес, 1 јуни во ЦО „ Пепелиште “ на слушателите на курсевите им беа врачени сертификати со што се заокружува теоретскиот дел од обуката на меѓународната теренска вежба „Здружен отпор 13“ . Во текот на изминатите пет дена Одбранбениот институт за медицински операции од САД изведуваше настава на тема Медицинска помош за хуманитарни цели и […]

СООПШТЕНИEN J O F T I M

СООПШТЕНИE

Во рамките на меѓународната теренска вежба „Здружен отпор 13“ започна теоретскиот дел од обуката која ќе трае до 1 јуни и се состои од два одделни курса, Медицинска помош за хуманитарни цели и одговор на катастрофи и Систем за управување со катастрофи. Првиот курс опфаќа широк спектар на медицински кадар: лекари, медицински сестри и вработени […]

Свечено отворена меѓународната вежба ,,Здружен отпор 13”Hapje solemne e stërvitjes ndërkombëtare ,,Rezistencë e Përbashkët 13”

Свечено отворена меѓународната вежба ,,Здружен отпор 13”

Денес, 28-ми јуни, во Центарот за обука (ЦО) „Пепелиште“ се одржа церемонија по повод свеченото отварање на меѓународната теренска вежба ,,Здружен отпор 13”, која ќе се реализира на Армискиот полигон (АП) ,,Криволак“ и ЦО ,,Пепелиште“ од 28-ми мај до 7-ми јуни .Покрај Армијата на Република Македонија како домаќин, учество на вежбата ќе земат и армиите […]