Меѓународен совет за воени спортови – CISM

Меѓународен совет за воени спортови – CISM е основана на 18 февруари 1948 во Ница (Франција) од пет основачки нации – Белгија, Данска, Франција, Луксембург и Холандија. Оваа организација е една од најголемите мултидисциплинарни организации во светот. Организира разни спортски настани за вооружените сили на своите 136 земји-членки и е една од глобалните спортски организации во кои е претставен најголемиот број на дисциплини. Војниците, кои можеби претходно се сретнале на бојното поле, сега се среќаваат на спортски терени. Ова е во согласност со филозофијата и идеалите утврдени во изјавата за мисијата на CISM во 1998 година, потпишана од сите земји-членки.

Според CISM, бенефитиот од учеството во оваа организација е:

  1. Подигнување на довербата и кохезијата меѓу војниците;
  2. Креирање на воено подготвени и мотивирани војници;
  3. Зајакнување на атрактивноста на воената служба;
  4. Идентификација, обука и мотивирање на таленти;
  5. Обзбедување на искуство преку меѓународни натпреварувања;
  6. Зајакнувањ на интеркултурни и меѓународни компетенции;
  7. Користење на спортот како ефективен дипломатски овозможувач;
  8. Корстење на спортот за деконфликција/градење на мирот;
  9. Поддржување на ширењето на човековите права на глобално ниво.

РСМ како една од земјите членки на оваа организација, редовно учествува на спортските активности во нејзина организација.

Република Северна Македонија беше домаќин на 31. Светско воено првенство во борење кое се одржа во Скопје во септември 2016 година.

Последни наши учества беа од страна на армиските атлетичари, кои учествуваа на 7-те Воени спортски игри во Вухан, НР Кина од 14-29.10.2019 година и на 84-от воен маратон Fraunfelder (на овој маратон редовно оставруваме висок пласман).

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail