ООН

Република Северна Македонија е примена во Организацијата на обединетите нации на 8 април 1993 со резолуцијата на Генералното собрание бр. 47/225, а по препорака на Советот за безбедност, содржана во резолуцијата на Советот за безбедност број 817 од 7 април 1993 година.

По приемот во ОOН, остваривме значајни активности и зазедовме препознатливо место во светската организација, каде што принципот една земја – еден глас и овозможува да ги артикулира националните интереси. Исто така, бевме држава-домаќин на првата успешна превентивна мисија на ОOН, што беше воспоставена на наше барање, со цел спречување на прелевање на воените активности од поранешните републики на бившата СФРЈ – УНПРЕДЕП.

Република Северна Македонија е заинтересирана исто така за поголемо учество во рамките на мировните операции на ООН, кое во моментов се одвива со тројца воени офицери во рамките на мисијата на ООН во Либан – УНИФИЛ . Во таа насока, Заменик претседателот на Владата на Република Северна македонија и министерка за одбрана, Радмила Шекеринска упати писмо до потсекретарот на ООН за мировни операции Жан Пјер Лакроа, во која се изрази подготвеноста за учество на воени офицери – франкофони во мисии предводени од Франција во рамките на ОН.

Министерството за одбрана соработката со ООН, покрај споменатиот придонес во мисијата за чување на мирот во Либан – УНИФИЛ, ја остварува во областите на родови прашања, сексуално и родово насилство во хуманитарни кризи, Ванкуверски принципи-превенција од регрутирање и користење на деца-војници, учество на состаноците за ООН за операции за чување на мирот на ниво министри за одбрана, упатување на наши припадници на конференции, симпозиуми, обуки и курсеви во организација на ООН.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail